"Farklı hayatları, farklı kültürleri, farklı hayalleri olan kadınlarımızı oldukça farklı pencerelerden bakarak kaleme aldım."
Kemik Çayı, kadınların çevresinde dönen bir dünyayı gözler önüne seriyor. Farklı hayatları, farklı kültürleri, farklı hayalleri olan kadınlarımızı oldukça farklı pencerelerden bakarak kaleme aldım. Kahramanı erkek olan bir öykünün derinliklerinde de yine bir kadın yatmakta olduğunu göreceksiniz.
Özellikle son zamanlarda ayyuka çıkan kadına şiddetin hem fiziki hem ruhsal açıdan kadınları nasıl zedelediğini anlatmadım, gösterdim.
Kemik Çayı, bir öykü kitabı olması nedeniyle çok okura ulaşmaz zannettim ama yayımlanışının dördüncü ayında ikinci baskıyı yapınca; demek ki güzel kaleme alınırsa oluyormuş diye kıvanç duydum.
Kadının ve erkeğin eşit olduğunu adeta haykırırcasına “Gökyüzünün yarısını kadınlar taşır,” dedim.
Kitabın içinde Tekirdağ Büyük Şehir Belediyesi tarafından öykü birinciliğiyle ödüllendirilen “R’leri Söyleyemeyen Çocuk” adlı öykünün de bulunduğu Kemik Çayı’nı okuyun. Hem içiniz acıyarak hem onları içselleştirerek bir süre etkisinde kalacaksınız.
Alıntılar
Çok geçmeden perde yerine camın pervazlarından bantlanmış gazete sayfalarına döner yüzünü. En renkli, en can alıcı habere takılı kalır gözleri. İri memeli, civelek bir kadının bacaklarını okşar bakışları. Fotoğrafın altındaki büyük büyük yazıları okumak istemese de okumuştur çoktan:
“Türk erkeklerini çekici buluyorum...”
Nataşa’sı gelir oturur aklına.
R’leri söyleyemeyen çocuk yüzünü yere düşürdü, canı ağlamak istiyordu. Terle tozun harman olduğu kara teni, öfkenin korkuya karıştığı anlarda daha da karardı. Kardeşinden yana baktı. Sesi içine kaçmış kız elindeki çubukla gübreyi eşeliyordu. Oğlan kütüğün üstünden indi. Kardeşinin yanına çömeldi. Bokböcekleri sedef gibi parlıyordu. Galiba sıcak onlara yaramıştı. Gübrenin içinde kımıl kımıl kaynıyorlardı. Sanki aşiretlerinde düğün vardı. Oysa, çocuğun yüreğinde sala veriliyordu.
Biyografi: Hatice Dökmen
Yayınevi: Destek Yayınları
Sayfa Sayısı: 112
Kategori: Öykü
Comments