top of page
Schoolgirl with Books
Yazarın fotoğrafıPandabiyat Ekibi

Edebi Metinler - Okuma Listesi 7

Yaratıcı yazarlık, yazın sanatı, edebiyat dersleri ve okuma deneyimi üzerine yazılmış kitaplardan oluşan bir listeyi, “Edebi Metinler” başlığı altında yayımlayacağımız yazı dizisiyle, her ay sizlerle paylaşıyoruz.



John Freeman - Bir Yazar Nasıl Okunur? Çağdaş Dünya Edebiyatından Yazarlarla Söyleşiler - Hep Kitap


hep kitap’ın yazmayı ve okumayı hayatının merkezine yerleştirenlere yol arkadaşlığı yapmayı hedefleyen “Atölye” serisinden; okuduğu kitabın her detayını özümsemek isteyenlere rehber niteliğinde bir kitap: Bir Yazar Nasıl Okunur? Çağdaş Dünya Edebiyatından Yazarlarla Söyleşiler!


Dünya çapında iki yüzden fazla dergi ve gazetede kitap eleştirileri yayımlanan John Freeman, ne zaman yeni bir kitap çıksa elinde kayıt cihazı ve not defteriyle yazarın yanında belirmesiyle meşhur bir eleştirmen. Bir Yazar Nasıl Okunur? kitabında da çağdaş dünya edebiyatından elli beş yazarla yaptığı en iyi söyleşilerini derleyip onlardan öğrendiklerini okurlarla paylaşıyor.


Doris Lessing, Haruki Murakami, Kazuo Ishiguro, Elif Şafak, Salman Rushdie, Mo Yan, Toni Morrison, John Updike, Jonathan Franzen, Paul Auster ve çok daha fazlası. Hepsi John Freeman’ın sorularına cevap vererek, kitaplarını anlatarak okura bir kapı aralıyor aslında. Kitaplarının tahmin edilemez derinliklerine açılan büyüleyici bir kapı. Haliyle “Bir Yazar Nasıl Okunur?” eline kitabını alıp bir köşede okuyarak kendine küçük bir dünya yaratmayı sevenlere, bu dünyayı mümkün kılanlar hakkında daha fazlasını öğrenme fırsatı sunuyor!


Çevirmen: Viki Çiprut


Sayfa Sayısı: 376


 

Nihan Kaya - Yazma Cesareti: Acının Yaratıcılığa Dönüşümü - İthaki Yayınları


Yaratıcılığı her boyutuyla ele alan ilk Türkçe kaynak olma özelliğini koruyan Yazma Cesareti, yeniden okurla buluşuyor.


En sağlıklı içgüdümüz, yaratıcı içgüdümüzdür. Her birimizde doğuştan var olan bu içgüdü biteviye kendisini gerçekleştirmek için çalışır. Ne var ki aynı zamanda kendimizi gerçekleştirme güdüsü olan yaratıcı içgüdüyü dünya dört bir yandan baskılar.


Hayat hiç kimsenin yazmasını, herhangi bir alanda yaratıcı olmasını istemez. Doğduğumuzda nasıl bir hayat yaşayacağımız çoktan belirlenmiştir ve bizim için belirlenmiş bu hayatın dışına çıkmadığımız sürece yaratıcı olamayız.


Yaratıcılık nedir, yaratıcı sürecin önündeki engeller nelerdir? Her insan acı çeker, ama neden her insan acısını yaratıcılığa dönüştüremez; Yaratıcı insanların ortak özellikleri nelerdir? Sanatı sanat yapan nedir? Sanatsal değerin objektif ölçütü olabilir mi? Sanatçı, toplumla uzlaşırken bir yandan ondan nasıl ayrılır? Sanat neden aykırıdır? Sanat neden “ifade” değildir? Sanat ve yaratıcılık hakkında doğru bilinen yanlışlar nelerdir? Yaratıcılığın psikolojisi, sanat ile benlik ilişkisi ve çok daha fazlası bu kitapta…


Sayfa Sayısı: 336


 

Italo Calvino - Amerika Dersleri: Gelecek Bin Yıl İçin Altı Öneri - Yapı Kredi Yayınları


Çağımızın en önemli yazarlarından Italo Calvino 6 Haziran 1984’te, Charles Eliot Norton Poetry Lectures’ı sunmak üzere Harvard Üniversitesi tarafından davet edilir. Neredeyse bütün zamanını 1985-86 yıllarında vereceği konferanslar için büyük bir titizlikle hazırlanarak geçiren Calvino beyin kanaması geçirerek ölür. Geçmişin yapıtlarından yola çıkarak gelecek binyılda korunması gereken bazı yazınsal değerlere odaklanan Amerika Dersleri, gerçekleştirilemeyen bu konferans dizisi için hazırlanan son derece önemli metinlerden oluşuyor.


Çevirmen: Kemal Atakay


Sayfa Sayısı: 156



 

Miguel de Unamuno - Roman Nasıl Oluşturulur - Ketebe Yayınları


“Bir roman nasıl oluşturulur, iyi bir soru ama roman ne için ve neden oluşturulur diye sorulması daha doğru olur. Bir roman ne için veya neden oluşturulur? Romancı olmak için. İyi de ne için romancı olunur? Okura dönüşmek, kişinin okurla bir olmasını sağlamak için. Ve kişi ancak ve ancak hem romancı hem de romanın okuru olduğunda her ikisi birden radikal yalnızlıklarından kurtulmayı başarabilir. Bir olmayı başarır başarmaz da güncellenir ve güncellenerek ebedileşirler.”


Çevirmen: Beyza Fırat


Sayfa Sayısı: 127





 

Emin Özdemir - O İyi Kitaplar Olmasaydı - Bilgi Yayınevi


“...Okuduğumuz o iyi kitaplar olmasaydı şimdikinden daha kötü durumda, daha uzlaşmacı, daha itaatkâr olurduk. İlerlemenin motoru olan eleştirel ruhun esamesi bile okunmazdı... Roman ve öykü olmasaydı özgürlüğün hayatı yaşanılır kılmadaki öneminin, özgürlüğün bir zorba, bir ideoloji ya da dinin ayakları altında çiğnenmesinin, hayatı nasıl bir cehenneme çevirdiğinin farkında olmazdık. Edebiyatın bizi yalnızca güzellik ve mutluluk düşlerine daldırmakla kalmadığı, aynı zamanda her türlü baskıya karşı gözümüzü açtığından kuşku duyanlar, yurttaşların davranışlarını beşikten mezara kadar denetim altında tutmaya kararlı tüm rejimlerin edebiyattan niçin bu kadar korktuklarını ve neden gözlerini bağımsız yazarların üstünden ayırmadıklarını sorsunlar kendilerine...” -Mario Vargas Llosa


Edebiyatımızın gelişmesi ve Türkçenin doğru kullanılması yönünde özgün ve yetkin çalışmalara imza atan Emin Özdemir bu kitabında okuma, yazma, yaratma odaklı denemeleriyle nitelikli edebiyatın izini sürüyor.


Kitabın özgün yanlarından biri edebiyatın yazarlık, yaratıcılık yönüyle birlikte okurluk yönünü de ele alması. Emin Özdemir "Okumanın Gizemli Gücü" başlıklı bölümde de nitelikli okuma üzerine denemelerine yer veriyor.


"Edebiyat ne işe yarar?" diye düşünenler, edebiyat üzerine araştırma yapanlar için iyi bir yardımcı kitap.


Yazar veya okur olarak edebiyatla ilgilenen herkes için ise bir başucu kitabı.


Sayfa Sayısı: 348



Not: "Edebi Metinler Yazı Dizisi"nin 6. bölümü için tıklayın: Edebi Metinler Okuma Listesi 6

Comentários


Schoolgirl with Books
bottom of page