top of page
Schoolgirl with Books
Yazarın fotoğrafıPandabiyat Ekibi

Davide Cali - Müzede Çok Komik Şeyler Oldu

"Bence çocuklarınızla veya öğrencilerinizle öncelikle bu şahane kitabı okuyun ve sonra da bir müze gezisi planlayın."


Müzede Çok Komik Şeyler Oldu
Davide Cali - Benjamin Chaud - Müzede Çok Komik Şeyler Oldu - Günışığı Kitaplığı

“Eee, müzeye yaptığımız gezi için ne düşünüyorsun, Henri?”

 

Müzede Çok Komik Şeyler Oldu, 

öğretmeninin Henri’ye sorduğu bu soruyla başlıyor. Kahramanımız Henri’nin bir müze gezisinde yaşadıklarını onun ağzından okuyor, kitabın sayfalarını çevirdikçe, Henri ve şirin köpeği ile birlikte sanatsal bir yolculuğa çıkıyoruz. Tüm kitap boyunca resimlerin, heykellerin, zırhların, tabloların içinde geçen komik olaylara tanıklık ederken, görsellerin detaylarında kaybolmaktan keyif alarak ilerliyoruz.

 

“Aslında pek de beklediğim gibi değildi… İçeri girer girmez, bir Triceratops’la burun buruna geldim.”

 

Gördünüz mü? Henri, müzeye adım atar atmaz hayal gücü ona eşlik etmeye başlamış bile. Mesela başka bir çocuk bu devasa varlığın heykeline bakar, geçer giderdi ama Henri farklı. Hayal dünyası öyle güçlü ki müze gezisini içindeki tüm varlıkların canlı olduğunu varsayarak bir macera gibi anlatıyor bize ve kocaman dinozor ile burun buruna geldiği ânın ardından yaşananları şöyle ifade ediyor:

 

“Şanslıymışım ki, tarihteki ilk insanlardan bir ailenin yanına sığınabildim. Yardımlarına teşekkür etmek için, onları balon şekillendirme yeteneğimle eğlendirdim. Ama sonra bir bufalo sürüsü tarafından kovalandım.”

 

Henri’nin müzede başına gelenler bunlarla sınırlı değil tabii ki. Tüm gezi boyunca gruptakiler uslu uslu heykellere bakıp tabloları incelerken Henri, nesli tükenen büyük hayvan iskeletlerini deviriyor, merdiven boşluğunda kayboluyor, gizli geçitten geçerek müzenin alt katına iniyor, oraya ufaktan bir çeki düzen veriyor ve yarım kalan resimlere minik dokunuşlar yapmayı da ihmal etmiyor.

 

Henri ile birlikte odalarında kaybolduğumuz bu şahane müzede ilkçağ insanlarından tutun da Mona Lisa tablosuna, nesli tükenen hayvanlardan, hareketli heykellere kadar çok çeşitli sanat eserleri var. Ve bizim meraklı kahramanımız Henri, müzede gezmeyi öyle ciddi bir olay olarak düşünmüş ki diğer arkadaşları rahat ve spor kıyafetlerle müzede gezerken o siyah takım elbise giymiş. Kırmızı çoraplarına uygun kırmızı kravat takmayı uygun görmüş.

 

“…İşte müzede bunlar oldu.”

“Pekâlâ Henri, onca şeye rağmen eğlenmişsin anlaşılan. Belki bir gün sen de sanatçı olursun.”

 

Öğretmeninin temennisinin şimdiden gerçek olduğunu anlamak için son sayfaya kadar gelmeye gerek yok bence. Henri, doğuştan sanat ruhlu!

 

Müzede Çok Komik Şeyler Oldu tam da müze gezmekten hoşlanmayan çocukların fikrini değiştirebilecek incelikte esprilere sahip bir kitap. Bence çocuklarınızla veya öğrencilerinizle öncelikle bu şahane kitabı okuyun ve sonra da bir müze gezisi planlayın. Ve evet, tabii ki dileyenler tıpkı Henri gibi giyinebilir! Çünkü müzede gezmek hem çok keyifli hem de ciddi bir iştir!



Melek Turgay


 

Bir müze gezisi bu kadar eğlenceli olabilir mi?


Okuldaki Hayalci’nin yeni macerası yine çok renkli!

 

Dünyaca ünlü sanatçılar Davide Cali ve Benjamin Chaud’un yarattığı, küçük büyük herkesi çok güldüren dizi dördüncü kitapla devam ediyor. Gününü müzede geçiren bir çocuğun sınırsız hayal gücünü yansıtan kitapta, mamut, zırhlar, heykeller, Mona Lisa ve pek çok sanat eseri var. Dizi, kıpır kıpır öyküleri ve çarpıcı desenleriyle olağanüstü, eğlenceli ve rengârenk bir görsel okuma deneyimi sunuyor.

 

“Eee, müzeye yaptığımız gezi için ne düşünüyorsun?”

“Şey... Okul servisini kaçırınca biraz geç kaldım. Arkadaşlarıma yetişeyim derken bir dinozorla burun buruna geldim. Tam kurtulmuştum ki, bufalo sürüsü yüzünden tuhaf bir geçitte kayboldum. Karmakarışık salona da çekidüzen vermem gerekti tabii...”

 

OKULDAKİ HAYALCİ dizisi

-          Ödevimi Yapmadım Çünkü Acayip Şeyler Oldu

-          Okula Gelirken Çok Komik Şeyler Oldu

-          İnanılmaz Yaz Tatilim Hakkındaki Gerçek

-          Müzede Çok Komik Şeyler Oldu


 

Davide Cali


Davide Cali
Davide Cali

1972’de İsviçre’de doğan İtalyan Davide Cali (Davide Kali), erken yaşta sözcüklerin ve resimlerin büyüsüne kapıldı. 2000’den bu yana, çeşitli dillerde yüzden fazla resimli kitap ve çizgi roman yaptı; bu eğlenceli kitapları otuzdan fazla ülkede yayımlandı. 2006 Bologna Ragazzi Özel Ödülü’nü alan Piano Piano’nun (Piyano Piyano, 2005) ardından pek çok kitabı çeşitli ülkelerde ödüller kazandı. 2012’de Çikolataya Bayılırım’ın (  Mi Piace il cioccolato, 2009) ardından, pek çok kitabı gibi, 2018’de Düşman: Barış İçin Bir Kitap (  The Enemy, 2007), 2020’de Bir Kavanoz Mutluluk (Il venditore di felicità, 2018) ve 2023’te Uykusuz Her Gece (Non riesco a dormir, 2021) adlı kitapları da dilimize çevrilen Cali’nin, Chaud’la işbirliği yaptığı ve yaratıcılığıyla ilgi çeken “Okuldaki Hayalci” dizisi Günışığı Kitaplığı tarafından Türkçe’ye kazandırılıyor.


Benjamin Chaud


Benjamin Chaud
Benjamin Chaud

1975’te Fransa’nın güneyinde doğan Benjamin Chaud (Benjamin Şuud), Paris’te Uygulamalı Sanatlar, Strasbourg’da Dekoratif Sanatlar okudu. Yüze yakın kitabı yayımlanan sanatçının, eğlenceli ayrıntılar ve unutulmaz kahramanlarla dolu eserleri yirmiden fazla dile çevrildi. Özgün desenleri ve yaratıcı mizah anlayışıyla tanınan Chaud, 2014’te New York Çizerler Cemiyeti tarafından Altın Madalya’yla ödüllendirildi; en son 2020’de Astrid Lindgren Anma Ödülü’ne (ALMA) tekrar aday gösterildi.




Yayınevi: Günışı Kitaplığı

Sayfa Sayısı: 36

Ebat: 15x20 cm

Baskı Yılı: 2024

Kategori: Çocuk Kitabı

Yaş: 3-8


Comments


Schoolgirl with Books
bottom of page