Yazar ve şair Betül Fırat okuyucularının karşısına iki kitabı aynı anda yayımlayarak çıktı.
Betül Fırat 2020 yılında ilk kitabı “Mavinin Fecri” isimli kitabıyla, 2021 yılında ise “Mihrinin Hicranı” isimli şiir kitabıyla okuyucuların kısa sürede takdirini toplamayı başardı. Betül Fırat aynı anda “Heybemden Dökülen Öyküler” isimli öykü kitabı ve “Siyah Şapkalı Adam” isimli polisiye roman kitabıyla tekrar okuyucularıyla buluştu.
İki eserini okurlarıyla buluşturan Fırat, "Yirmi yılı aşkın süredir yazmaya aşkla bağlıyım. Yazdıklarımın esere dönüşmesi beni çok mutlu ediyor. Yazmak ucu bucağı olmayan bir sanat ve ne kadar yazarsanız bir o kadar da şevk hissediyorsunuz. Yeni çıkan öykü kitabımın üzerinde yaklaşık 1,5 yıldır çalışıyorum. Fantastik, büyülü gerçekçilik, polisiye ve gerçekçilik türünde öykülerle okurlarımın karşısındayım. Öykü yazmak ayrı bir keyif vermekte. İnsanlara öykülerle dokunabilmek farklı bir duygu. Bazen kendi duygusallığınız etkiliyor bazen de farklı bir hayal gücünüzün etkisinde kalıyorsunuz. Hangisi olursa olsun bir kısmını da okurun hayal gücüne bırakıyorsunuz. Öykülerime güzel dönüşler olması beni de mutlu ediyor." dedi.
Kitaplarının yoğun ilgi görmesinden dolayı sevinçli olduğunu vurgulayan Fırat, "Günümüzde çok güzel bir okur kitlesi bulunmakta. Her okuduğunu ayrı ayrı değerlendirip irdeleyen okurların eserlerime yoğun ilgi göstermeleri ve beğenmeleri yönünde dönüş sağlamaları paha biçilemez bir duygu. Şu anda üzerinde çalıştığım deneme romanımın hazırlıkları sürüyor; kısa sürede okurla buluşturmaya çalışıyorum.” diye konuştu.
Yeni çıkan kitapları hakkında bilgi veren Fırat, "Heybemden Dökülen Öyküler kitabımız, Ritim Sanat Yayınları’ndan 2022 Ekim ayında çıktı. Fantastik, büyülü gerçekçilik, polisiye ve gerçekçilik öyküleri ile bambaşka bir dünyanın kapılarını aralamakta. Siyah Şapkalı Adam isimli kitabımız ise, Od Yayınları’ndan çıktı. Polisiye roman olan kitap sürükleyici bir polisiye serüveni anlatmakta. Uyuduğunuz zaman her zaman aynı rüyayı görseniz, sonu da aynı olsa ne yapardınız? Belirli zamanlarda ortaya çıkan Siyah Şapkalı Adam ne yapmak istiyordu? Müberra'nın hissettiği keskin koku ne anlama geliyordu? Müberra'nın yanağındaki yaranın anlamı neydi? Öldürülen kadınların ortak özelliği neydi? Yetiştirme yurdundaki resimler neyi ifade ediyordu? El yazması kâğıdın sırrı neydi? Tüm bu soruların cevabını merak ediyorsanız bu kitabı okumalısınız." ifadelerini kullandı.
13 Ekim 1984 yılında Amasya İli Taşova İlçesi Yayladibi Köyü’nde doğdu. Astsubay baba ve ev hanımı annenin dört çocuklarından ilki. İlköğretimini Ankara ve Diyarbakır’da, liseyi ise Diyarbakır Anadolu Öğretmen Lisesi’nde tamamladı. 2010 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesinde lisansını, 2018 yılında da Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde yüksek lisansını tamamladı. 2012 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde Samsun’da başladığı ziraat mühendisliği görevine Ankara’da devam etmektedir. Amasya, Ankara, Şırnak-Cizre, Diyarbakır, Samsun illerinde bulunmuş ve birçok ili gezme fırsatı yakalamıştır. “Farsak ve Sessiz Çığlık Projeleri”nde yer almış, çeşitli eğitimler almış ve vermiş; aynı zamanda hizmet içi eğitimler akabinde eğitim görevlisi olmuştur. Hayatının belli bir döneminde sporla ilgilenmiş, yüzde kırk bedensel engelli olması dolayısıyla lisanslı sporcu olarak Türkiye Engelli Bayan Halter (Bench Press) Şampiyonası’na katılarak ikinciliği yakalamıştır.
Yazmaya lise yıllarında başlamıştır ve hâlâ devam etmektedir. Bazı yazıları Posta Gazetesi Çengelli İğne Köşesi’nde “Doğamızın Gereği” ve “Kabul Olmak” başlıklarıyla, diğer eserleri de çeşitli web sitelerinde yayımlanmıştır. Okumayı ve yazmayı tutku haline getirmiştir. “Mavinin Fecri” ve “Mihrinin Hicranı” olmak üzere iki kitabı bulunmaktadır.
Göl Kültür Sanat ve Edebiyat Dergisinde hem kültür kurulunda yer almakta hem de dergide köşe yazarlığı yapmaktadır. Çeşitli web gazeteleri ve edebiyat sayfalarında köşe yazarlığına devam etmektedir. Sosyal Medyada “Paradoks Okur Yazar” olarak bilinen yazar çeşitli platformlarda kitap tanıtımları yapmaktadır. Aynı zamanda Yazar Betül FIRAT youtube kanalında şiirleri seslendirilmekte ve bestelenmektedir. Ayrıca “Edebiyat Sanat Meltemi” web sayfasında yöneticilik ve yazarlık yapmaktadır.
İnstagram: @paradoks.okur.yazar
İnstagram: @yazar.betulfirat_fan
Youtube: Yazar Betül FIRAT
Comments